«Εκπαιδευτικές Από-δράσεις με Λόγο και Εικόνα»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

EUROPE DIRECT ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 

Mε αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Εκπαίδευσης στη Φυλακή, το 2ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Λάρισας ανέλαβε πρωτοβουλία να κάνει εικόνα την ιστορία έγκλειστων που διεκδικούν αναγνώριση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Ευρώπη και ιδιαίτερα του δικαιώματος της εκπαίδευσης. Η όλη δράση υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct και του δικτύου εκπαιδευτικών Teachers4Europe την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019 στις 09:00 π.μ. στο 2o Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Λάρισας.

Οι έγκλειστοι εκπαιδευόμενοι συμμετείχαν σε ένα καινοτόμο οπτικοακουστικό πρόγραμμα μετατρέποντας εμπειρίες εκπαίδευσης σε εικόνα. Με τη συνεργασία της γνωστής παιδαγωγού και εικαστικού κ. Λήδας Βαρβαρούση …… ζωγραφηγήθηκαν προοπτικές απόδρασης σε καθεστώς εγκλεισμού.

Συνεχίζοντας τις ευρωπαϊκές δράσεις με επίκεντρο την αφήγηση (storytelling) και τη δημιουργική γραφή (creative writing) ιστοριών μέσα από μια διαδραστική και ψυχαγωγική αφήγηση με ταυτόχρονη ζωγραφική απεικόνισαν στον τοίχο του σχολείου βιώματα και προσδοκίες μια ευάλωτης κοινωνικά ομάδας σε ευρωπαϊκό περιβάλλον. Έχει σημασία ότι η «Ζωγραφήγηση» ήταν αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας και έμπνευσης με κοινό στοιχείο την κίνηση που γίνεται σχέδιο, ανάσα, σχήμα και φωνή.

Ακολούθως, η αναγνωρισμένη συγγραφέας, παιδαγωγός και εικαστικός εργάστηκε με μικρότερη ομάδα εκπαιδευόμενων, προκειμένου να τους οδηγήσει σε εικαστική έκφραση του συναισθηματικού κόσμου τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η συναισθηματική γραφή με φαντασία έρχεται να προστεθεί σε αντίστοιχες προσπάθειες των εκπαιδευόμενων του σχολείου, όπως το mind mosaic, η έκδοση δύο βιβλίων με ιστορίες ζωής καθώς και ο μετασχηματισμός ιστοριών σε εικονικά δωμάτια στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος που είναι σε εξέλιξη (Erasmus+).

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...