Εναλλακτικός Τουρισμός

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

EUROPE DIRECT ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΕΥΡΥ ΚΟΙΝΟΥ

¨Εναλλακτικός Τουρισμός¨

Σάββατο & Κυριακή 10-11 Δεκεμβρίου 2016

Βόλος – Πήλιο

 4
8
Με εξαιρετική επιτυχία και με εκατοντάδες  συνέδρους από όλη την Ελλάδα ,ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του διήμερου  Συνεδρίου  με θέμα τον Εναλλακτικό Τουρισμό,  που διοργάνωσε  η  Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας  Θεσσαλίας ,το Γραφείο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct  Περιφέρειας Θεσσαλίας  ,η Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων , η Εταιρία Ανάπτυξης Πηλίου, ο 2/βάθμιος Φορέας Πολιτισμού και Επιστημών Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» και το Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλίας , με τη στήριξη και  την αμέριστη  συνεργασία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος   στο Βόλο  και στο Πήλιο, το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016 (Ξενοδοχείο Volos Palace).

17

Στο Συνέδριο αυτό , που ,διήρκεσε καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββάτου (από τις 10.00 π.μ-21.00 μ.μ. ) και την έναρξή του κήρυξε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός , κλήθηκαν και συμμετείχαν  όλοι οι ενδιαφερόμενοι ή εμπλεκόμενοι  με τον Εναλλακτικό Τουρισμό ,από την Μαγνησία ,αλλά και όλη τη Θεσσαλία (Ξενοδόχοι , εταιρείες εναλλακτικού τουρισμού, Φορείς ,Σύλλογοι, επιμελητήρια, συνεταιρισμοί, νέοι  επιχειρηματίες, μουσεία  κ.ά.)   και έλαβαν μέρος ενεργά σε αυτό ,είτε παρουσιάζοντας τις δράσεις τους ,είτε συμμετέχοντας στη διαμόρφωση πολιτικών για την επόμενη μέρα , μέσα από τις παρεμβάσεις τους στο Συνέδριο.
Επίσης, χαιρετισμούς απηύθυναν ,πέρα από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας  Κώστα Αγοραστό, οι κ.κ. : Δωροθέα Κολυνδρίνη- Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων ,  Κώστας Λεβέντης -Αντιπρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αθαν. Παιδής – Αντιπεριφερειάρχης  Πολιτισμού, Τουρισμού και Δια Βίου Μάθησης Περιφέρειας Θεσσαλίας (που ήταν και εισηγητής στο συνέδριο)  , Τζωρτζίνα Χριστοδούλου -Γ.Γ. της Εταιρίας Ανάπτυξης Πηλίου και Αντιδήμαρχος του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου ( που ήταν και εισηγήτρια) ,η κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη-πρώην Υφυπουργός και Περιφ. Σύμβουλος Θεσσαλίας, ο κ. Παντ. Μαστρογάννης -Μέλος της ΚΕ του Δικτύου Ανανεωτικής Αριστεράς και ο κ. Δημ. Διολέττας -Αντιδήμαρχος του Δήμου Σκιάθου. Χαιρετισμούς έστειλαν οι βουλευτές κ.κ. Μεϊκόπουλος(Μαγνησία) και Χρ. Κέλλας  (Λάρισα)

Το Συνέδριο αυτό είχε  ως σκοπό να αναδείξει τη Θεσσαλία και ιδιαίτερα τη Μαγνησία και το Πήλιο , ως έναν αγαπημένο προορισμό Εναλλακτικού και ποιοτικού τουρισμού, υψηλών προδιαγραφών  , αφού υπάρχουν όλες εκείνες οι δυνατότητες γι’ αυτό, μέσα ,όμως, από συγκεκριμένες πολιτικές.
Σημαντικοί  εισηγητές ( πανεπιστήμιο ,άνθρωποι του τουρισμού , ειδικοί στην προώθηση τουριστικών προϊόντων στην παγκόσμια αγορά, θεσμικοί παράγοντες και πολύπειροι εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών ) ,παρουσίασαν  τις σύγχρονες τάσεις της παγκόσμιας αγοράς στον δυναμικό τομέα του Εναλλακτικού Τουρισμού.
το πιο σημαντικό ήταν ότι το απόγευμα της 1ης μέρας του Συνεδρίου ,διοργανώθηκαν εξαιρετικές στρογγυλές τράπεζες συμβουλευτικής – Workshops , στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 100 ενδιαφερόμενοι ,όπου  αναλύθηκαν σε βάθος από ειδικούς επιστήμονες στον κάθε τομέα , θέματα που αφορούσαν τη δημιουργία δικτύων φορέων και τουριστικών πακέτων (συντονιστής Κ. Λεβέντης-ΞΕΕ) , χρηματοδοτήσεις επιχειρηματικών σχεδίων στον τουρισμό ( Συντονιστής Εταιρία Ανάπτυξης Πηλίου και Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας), η κοινωνική οικονομία στον τουρισμό (Συντονιστής ο δημοσιογράφος Δ. Μιχαηλίδης) και τέλος συζητήθηκε η δικτύωση των ορειβατικών συλλόγων της Θεσσαλίας (Συντονιστής Κ. Σκριάπας). .
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σύνεδροι είχαν  την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις εταιρείες εναλλακτικού τουρισμού, που δραστηριοποιούνται στη Μαγνησία στο ειδικό STAND που είχε στηθεί ειδικά γι΄αυτούς   και να γνωρίσουν τα μοναδικά τοπικά προϊόντα από γυναικείους συνεταιρισμούς και ντόπιους παραγωγούς, οι οποίοι πρόσφεραν τα προϊόντα τους στους συνέδρους. (“Εσπερίδες” Βυζίτσα, “Το Ρόδι”-Αγ.Ονούφριος,”ΕΥ ΣΥΝ” – Αγριά , Οινοποιΐα  “Πατιστής” – Αργαλαστή κ.ά.).19
Σημαντικές ήταν οι προτάσεις που προέκυψαν από τις εργασίες του συνεδρίου ,όπως η δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών στο Συμβούλιο της Ευρώπης, καταδυτικών πάρκων ,ανάπτυξη πολλών ειδών εναλλακτικού τουρισμού, προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ, έργα υποδομής , τουρισμός εμπειριών ,δικτυώσεις φορέων και δημιουργία τουριστικών πακέτων , Branding Τόπου, παγκόσμιες πιστοποιήσεις προορισμών, Leader ,ΠΕΠ Θεσσαλίας, Χρηματοδοτικά Εργαλεία, κοινωνική οικονομία, ,αγροτουρισμός, γαστρονομία, πολιτιστικός και θρησκευτικός τουρισμός, αεροπορικός τουρισμός και αεροπεριηγήσεις, δραστηριότητες στο βουνό και τη Θάλασσα ,καλές πρακτικές ,θεματικά μουσεία  κ.ά., ενώ οι συναντήσεις και οι δικτυώσεις θα συνεχιστούν στο εγγύς μέλλον με στοχευμένες συναντήσεις και συνεργασίες μεταξύ των Φορέων που συμμετείχαν στις εργασίες του Συνεδρίου
Επίσης, στα πλαίσια εορτασμού της Παγκόσμιας Μέρας Βουνού  ( Κυριακή 11 Δεκ. 2016) ,διοργανώθηκαν στα πλαίσια του Συνεδρίου ,δράσεις στο βουνό ,σε συνεργασία με εταιρίες εναλλακτικού τουρισμού και άλλους συλλογικούς Φορείς , προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίσουν τη μαγεία του “Βουνού των Κενταύρων”.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...