«Κινηματογραφικός Καζαντζάκης, ο Ανατρεπτικός»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

EUROPE DIRECT ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΚΟΙΝΟΥ

Τρίτη 16 Μαΐου 2017

«Κινηματογραφικός Καζαντζάκης, ο Ανατρεπτικός»

Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας

Με μεγάλη επιτυχία υλοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα: « Ο κινηματογραφικός Καζαντζάκης ο Ανατρεπτικός», στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας. Η εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λάρισας με τη συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Europe direct Περιφέρειας Θεσσαλίας ,τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας και το Πολιτιστικό κέντρο εκπαιδευτικών φιλοξένησε τον πρόεδρο της Διεθνούς ΄Ενωσης φίλων «Νίκος Καζαντζάκη» κ. Γ. Στασινάκη. Ο κ. Στασινάκης στην εισήγησή του με μεγάλη σαφήνεια και πληρότητα ανέδειξε το στοχαστικό πρόσωπο του μεγάλου συγγραφέα στους χώρους της «ελευθερίας», περιβάλλοντος, και της σχέσης του έργου του και του ίδιου με τη θρησκεία. Επέμεινε μάλιστα στη διαφορά –κατά τον Καζαντζάκη – του όρου θρησκευόμενος και θρησκευτικός, θρησκείας και θρησκευτικότητας, καταλήγοντας ότι πουθενά δεν αποδεικνύεται ότι ο συγγραφέας ήταν «άθεος» με την στενή και κοντόφθαλμη έννοια του όρου.

Στη συνέχεια σε μια ιδιαίτερα φροντισμένη και αποκαλυπτική εισήγηση με παράλληλες προβολές ο κριτικός κινηματογράφου κ. Νίκος Αρτινός παρουσίασε την κινηματογραφική αποτύπωση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη, από Ευρωπαίους σκηνοθέτες και την απήχηση του έργου του στην Ευρώπη του κινηματογράφου αλλά και των ευρωπαίων στοχαστών.

Η γενική αίσθηση ήταν ότι επρόκειτο για μια ποιοτική και με υψηλές απαιτήσεις εκδήλωση στην οποία οι διοργανωτές καθώς και το κοινό, ανταποκρίθηκαν.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...